+31 71 5310605 CONTACT

Winkelwagen0Item(s)

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Product is toegevoegd aan je mandje

Het Gebruik Van Enkel Braces Voorkomt Herhaalde Enkelletsel

De enkel verstuikingen zijn de meest voorkomende sportblessures waarmee spelers te maken krijgen. Klinische gegevens tonen aan, dat wanneer een verstuikte enkel optreedt, er een grote kans op het opnieuw verstuiken is. Herhaald enkelletsel is niet alleen een grote belemmering voor de spelers doordat ze moeten stoppen met spelen, maar het heeft ook een blijvend negatief effect op de enkelband.

Er is altijd een controverse op het gebied van sport blessures geweest en over het gebruik van de enkelbrace om de repetitieve enkelletsel te voorkomen. Er is een gedeelte van de mensen die geloven dat het gebruik van de enkelbrace of enkel bandages de enkel gewend raakt aan de stevigheid en dat daarmee de enkelband permanent verzwakt. En dan is er het andere deel van de mensen, die voortdurend hebben beweerd dat het gebruik van enkelsteun gunstig is voor het voorkomen van de enkeldistorsie op de eerste plaats en dat de kans op herhaling gereduceerd wordt.

Hoe ontstaat enkelletsel?

Enkelletsel ontstaat doordat het gehele gewicht van het lichaam tijdens het sporten op de enkels rust. Sporten zoals basketbal vereist nu eenmaal dat spelers springen, landen, snel draaien etc. Ook zijn er gevallen bekend van ongelukken door medespelers. Door het naar binnen of naar buiten rollen van de enkel, kunnen de enkelbanden inscheuren, uitrekken of afscheuren. Dit leidt tot pijnlijke en ontstoken enkelletsel.

Hoe belet een enkelbrace of een enkel verband herhaaldelijk enkelletsel?

Enkelbraces zijn ontworpen voor het ondersteunen van het enkelgewricht en de enkelbanden om daarmee de controle over de gezamenlijke bewegingen te houden.

Na enkeldistorsie is er altijd kans dat de blessure zich opnieuw voordoet. Het gebruik van een goede enkelbrace biedt bescherming aan de pijnlijke enkel en zijn verzwakte banden, bovendien is het nuttig voor de spelers, die constante risico’s lopen op verstuikte enkels.

Waarom zou u enkelbrace kopen en gebruiken? Is het echt nuttig?

Onderzoek (Timothy Mcguine en andere) American Journal of Sports Medicine heeft aangetoond dat er geen bewezen bijwerkingen zijn bij het gebruik van enkelbraces tijdens sport en dat het gebruik van enkelsteun kunnen verhinderen dat u voor het eerst en repetitieve enkelletsel oploopt.

Natuurlijk zijn de enkel braces van toegevoegde waarde als ze helpen om de enkelband bij een landing te stabiliseren zonder het te belemmeren. Braces en bandages zijn ook aan te raden voor de rechte acties zoals sprints. Het is ook nuttig om een enkelbrace te kopen, omdat het de tijd van het vorige enkelletsel versnelt qua genezing en het vermindert ook het risico van terugkerende blessures.

Een goede enkelbandage of enkelsteun is gemaakt van lichtgewicht materiaal en past comfortabel op de kuit en nogmaals er is geen bewezen studie, waaruit blijkt dat enkelbraces de enkelband verzwakken.

Het is goedkoper om enkelbrace te kopen (preventief) en te voorkomen dat enkelletsel plaats zal vinden, dan te gaan voor dure en herhaalde enkelletsel behandelingen.