+31 71 5310605 CONTACT

Winkelwagen0Item(s)

Uw winkelwagen bevat geen artikelen.

Product is toegevoegd aan je mandje

"Ik wil een Final four''

Met weemoed sprak ik wat mensen over de HBW tussen kerst en oud en nieuw. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, dat het leukste basketballtoernooi in Nederland er was. Er zijn daarna een aantal initiatieven geweest van goedwillende mensen, maar er was te weinig (financiële) draagkracht. Wat dan wel doen? Het antwoord is simpel en eenvoudig en ook snel te realiseren. Een final four bij de mannen, net als bij de dames.

Volgend seizoen gewoon voor de kerst of net na de kerst of wat mij betreft op tweede kerstdag een (2 daags) event organiseren. Een final four bij de mannen met de bovenste vier ploegen uit de competitie. Nu spelen heel veel teams een doelloze competitie, totdat de playoffs beginnen. En waar ligt een meetpunt voor de coaches, een extra prikkel voor de spelers? Deze is er niet! International spelen we weer een keer een EK, maar de tegenstand op dat EK zal een veelvoud zijn dan dat de internationals hier in de competitie tegenkomen. Er is simpelweg te weinig kwaliteit. Worden de spelers van ZZ Leiden beter als ze op 50% inzet van Weert winnen? Gelukkig speelt Den Bosch internationaal en dat is dan een prima leerschool.

Ik stel voor een final four te organiseren met de bovenste vier teams uit de DBL. Inzet een mooie beker en een traditie en gooi er een Europees ticket tegenaan. Deze wordt in vele gevallen toch niet gebruikt, dus laat eens wat creatieve mensen nadenken of er iets anders is te bedenken. Een extra deel van de recette of wellicht wel voordeel in de play-offs Ik weet het niet, maar is ook van minder belang vind ik.

Belangrijker vind ik het dat ploegen een of twee topwedstrijden gaan spelen met win or go home principe, maar het meest belangrijke vind ik het voor het publiek. Het publiek heeft een event tussen kerst en oud en nieuw. En neem meteen de dames eredivisie erbij. Een dolle boel voor spelers, speelsters en het publiek. Gebruik het om sponsoren uit te nodigen en andere sponsoren van clubs te ontmoeten en er zijn nog wel tien dingen te bedenken, die goed zijn voor het basketball.

En om maar meteen een paar belemmeringen uit de weg te nemen. De kosten zijn relatief laag. De zaalhuur en wat reiskosten voor de teams en arbiters. Die zijn eenvoudig terug te verdienen denk ik. Het gaat duurder worden als je bijvoorbeeld ook de Belgische topvier uitnodigt, maar is wellicht iets voor latere edities.

En het gezeur dat spelers naar huis willen met de kerst, is ook geen optie. De spelers zijn in dienst en sommige mensen moeten werken met kerst of tussen kerst en oud en nieuw. Dat is het voordeel dat de spelers in een entertainment industrie werkzaam zijn. En het kan ook een week voor kerst hoor, het gaat om het principe een traditie te gaan maken. Dus niet alleen twee of drie wedstrijden organiseren, maar er een feestje van!

Kortom misschien zet ik mensen aan het denken nu en ik hoop het, want dan trekken er misschien weer een paar duizend man richting de zaal. En doen het in een zaal met een bijhal als dat kan, maar wel in Randstad. Mensen moeten ook kunnen borrelen en entertainment hebben. Bestaan die hallen er in Nederland behalve Haarlem?

Wij willen wel met iBasketball meedoen in de organisatie ervan, want alles wat bijdraagt tot extra aandacht voor basketball steunen wij en willen wij ook (helpen) ontwikkelen! Ik denk daarom dat het ook een goede zaak is voor de DBL, dat Verburg momenteel de kar trekt. Hij staat open voor nieuwe ideeën, dus opent dit de discussie in ieder geval.

De uitnodiging staat!

Ivo Boom